Adam Mickiewicz University, Poznań - Central Authentication System
Strona główna

Language and Culture IV - Integrated language skills: French

General data

Course ID: 09-JK4F-5L-44
Erasmus code / ISCED: (unknown) / (unknown)
Course title: Language and Culture IV - Integrated language skills: French
Name in Polish: Język i kultura IV - zintegrowane sprawności językowe: francuski
Organizational unit: Institute of Romance Studies
Course groups: (in Polish) Moodle - przedmioty Szkoły Nauk o Języku i Literaturze
(in Polish) Przedmioty dla etapu r3-X-S1-Rum w sem. zimowym
(in Polish) Przedmioty dla programu S1-FPO
ECTS credit allocation (and other scores): 0 OR 4.00 (differs over time) Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.

view allocation of credits
Language: French
Module type:

elective

Major:

(in Polish) fil. włoska, fil. rumuńska, fil. portugalska

Module learning aims:

(in Polish) • pogłębienie wiedzy o sposobie wyrażania opinii na tematy dotyczące życia codziennego i problemów społecznych, politycznych, ekonomicznych z wykorzystaniem środków językowych (leksykalnych, gramatycznych, ortograficznych i fonetycznych) określonych dla poziomu B1 ESOKJ dla języka francuskiego

• przekazanie umiejętności ustosunkowania się do problemów społecznych, politycznych, ekonomicznych z wykorzystaniem środków językowych (leksykalnych, gramatycznych, ortograficznych i fonetycznych) określonych dla poziomu B1 ESOKJ dla języka francuskiego

• pogłębienie umiejętności uczestniczenia w komunikacji językowej w języku francuskim, reagowania w formie ustnej i pisemnej, a także przetwarzania tekstu ustnie lub pisemnie w sposób uporządkowany i spójny

• przekazanie wiedzy o zasadach tworzenia dość złożonych wypowiedzi ustnych i pisemnych w języku francuskim oraz rozumienia dyskursu argumentacyjnego

• wyrobienie umiejętności tworzenia dość złożonych wypowiedzi ustnych i pisemnych formalnych i nieformalnych w języku francuskim

• przekazanie podstawowej wiedzy nt. najważniejszych zagadnień społecznych wybranych krajów francuskiego obszaru językowego, jak praca, solidarność, dyskryminacja, polityka, nauka, prasa, media

• rozwinięcie umiejętności samooceny i samodzielnej pracy nad kompetencją komunikacyjną w języku francuskim

• rozwinięcie umiejętności komunikacji i pracy w grupie


Pre-requisites in terms of knowledge, skills and social competences:

(in Polish) Poziom języka: A2+

Methods of teaching for learning outcomes achievement:

(in Polish) Dyskusja

Praca z tekstem

Metoda analizy przypadków

Gra dydaktyczna/symulacyjna

Metoda ćwiczeniowa

Metoda warsztatowa

Metoda projektu

Demonstracje dźwiękowe i/lub video

Metody aktywizujące (np.: „burza mózgów”, technika analizy SWOT, technika drzewka decyzyjnego, metoda „kuli śniegowej”, konstruowanie „map myśli”)

Praca w grupach


Full description: (in Polish)

-tematyka i słownictwo dotyczące społeczeństw francuskiego/frankofońskich: pracy, solidarności, dyskryminacji, polityki, nauki, prasy, mediów

-programy radiowe lub audiowizualne w języku standardowym, o normalnym rytmie wymowy, bez akcentu (reportaże, wywiady, film itp. lub ich fragmenty), zawierające informacje i opinie

-teksty pisane o średniej długości, niezbyt wyspecjalizowane (fragmenty powieści lub esejów, artykułów prasowych)

-sytuacje komunikacyjne zawierające: opis osób, przedmiotów, miejsc, wydarzeń, upodobań, różnych uczuć, planów na przyszłość, przedstawianie wydarzeń z przeszłości, opinii własnych i innych osób, uzasadnianie swojego wyboru, określanie swojego stanowiska

Bibliography: (in Polish)

• Dufief, A.-S. S’exprimer avec logique. Hatier. 2004.

• Niquet, G. Du paragraphe à l’essai. Hatier. 1998.

• Seria: Vocabulaire progressif. CLE International.

• Wybrane aktualne artykuły prasowe i programy radiowe, telewizyjne i internetowe

Learning outcomes: (in Polish)

-umiejętnie korzysta ze środków językowych (leksykalnych, gramatycznych, ortograficznych i fonetycznych) określonych dla poziomu B1 ESOKJ, aby wyrazić swoją opinię na wybrany temat; przedstawia opinię/opinie wyrażoną/e przez innych

-tworzy wypowiedzi ustne i przede wszystkim pisemne: szczegółowy opis osób, przedmiotów, miejsc, wydarzeń, upodobań, różnych uczuć, planów na przyszłość, przedstawia wydarzenia z przeszłości, uwzględniając kolejność wydarzeń, opinii, uzasadnia swój wybór, określa swoje stanowisko

-rozumie postawę wyrażoną w wypowiedzi ustnej /pisemnej i ustosunkowuje się do niej (reakcja/interakcja) w wypowiedzi opartej na wiedzy (językowej/kulturowej) na określony temat

przetwarza tekst ustnie /pisemnie, stosując środki językowe odpowiednie do wyrażenia oceny sytuacji, problematyki

-analizuje strukturę tekstu, pisze jasno ustrukturyzowane teksty: opisy szczegółowe, recenzje filmowe /wydarzeń kulturalnych

-analizuje i pisze listy, w których wyraża różne uczucia, stopniując ich intensywność

-analizuje i poddaje krytyce teksty, pisze raport (dot. tekstu albo wydarzenia), streszcza teksty

-analizuje i pisze krótkie teksty argumentacyjne

prawidłowo ocenia swoje umiejętności i podejmuje samodzielną pracę nad językiem; korzysta ze źródeł bibliograficznych

-stosuje strategie komunikacyjne i strategie kompensacyjne; potrafi pracować w grupie

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

Metody:

Egzamin pisemny

Egzamin ustny

Kolokwium pisemne

Test

Projekt

Kryteria:

-bardzo dobry (bdb; 5,0): znakomita wiedza, umiejętności i kompetencje personalne i społeczne

-dobry plus (+db; 4,5): bardzo dobra wiedza, umiejętności i kompetencje personalne i społeczne

-dobry (db; 4,0): dobra wiedza, umiejętności i kompetencje personalne i społeczne

-dostateczny plus (+dst; 3,5): zadowalająca wiedza, umiejętności i kompetencje personalne i społeczne, ale ze znacznymi niedociągnięciami

-dostateczny (dst; 3,0): zadowalająca wiedza, umiejętności i kompetencje personalne i społeczne, ale z licznymi błędami

-niedostateczny (ndst; 2,0): niezadowalająca wiedza, umiejętności i kompetencje personalne i społeczne

Classes in period "Academic year 2020/2021, winter semester" (past)

Time span: 2020-10-01 - 2021-02-28
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
classes, 60 hours more information
Coordinators: Joanna Mueller
Group instructors: Joanna Mueller
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - Exam
classes - Exam

Classes in period "Academic year 2021/2022, winter semestr" (past)

Time span: 2021-10-01 - 2022-02-23
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
classes, 60 hours more information
Coordinators: Izabela Majcher, Beatrice Mikołajczyk
Group instructors: Beatrice Mikołajczyk
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - Exam
classes - Exam

Classes in period "Academic year 2022/2023, winter semester" (past)

Time span: 2022-10-01 - 2023-02-26
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
classes, 60 hours more information
Coordinators: Joanna Mueller
Group instructors: Joanna Mueller
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - Exam
classes - Exam

Classes in period "Academic year 2023/2024, winter semester" (past)

Time span: 2023-10-01 - 2024-02-25
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
classes, 60 hours more information
Coordinators: Joanna Mueller
Group instructors: Joanna Mueller
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - Exam
classes - Exam
Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by Adam Mickiewicz University, Poznań.
ul. Wieniawskiego 1
61-712 Poznań
tel: +48 61 829 4000
contact accessibility statement mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-2 (2024-05-20)