Kulturowe uwarunkowania biznesu międzynarodowego
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 14-SPS1GKBM11 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Kulturowe uwarunkowania biznesu międzynarodowego |
Jednostka: | Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa |
Grupy: |
Moodle - przedmioty Szkoły Nauk Społecznych Stosunki międzynarodowe, studia stacj. I st. - 5 sem., specj. gospod. światowa i biznes międzynar. |
Punkty ECTS i inne: |
4.00 (zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | język polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Kierunek studiów: | Stosunki międzynarodowe, specjalność gospodarka światowa i biznes międzynarodowy. |
Poziom przedmiotu: | I stopień |
Cele kształcenia: | Zapoznanie studentów z kulturowym kontekstem i wymiarem działalności gospodarczej i jej funkcjonowaniem w kulturowo zróżnicowanym świecie współczesnym. Uświadomienie im w szczególności, że kultura ma praktyczne znaczenie dla prowadzenia biznesu międzynarodowego, poprzez zastosowanie „modelu różnic kulturowych” i ujęć narodowych kultur gospodarczych (kultur biznesu), ujawniające kulturowe uwarunkowania międzynarodowej działalności biznesowej. |
Rok studiów (jeśli obowiązuje): | III rok |
Moduł zajęć/przedmiotu prowadzony zdalnie (e-learning): | Prowadzenie w razie konieczności. |
Wymagania wstępne w zakresie wiedzy, umiejętności oraz kompetencji: | Brak wymagań wstępnych. |
Informacja o tym, gdzie można zapoznać się z materiałami do zajęć: | Literatura przedmiotu - biblioteki i zasoby internetowe. |
Metody prowadzenia zajęć umożliwiające osiągnięcie założonych EK: | Metody prowadzenia zajęć: Wykład problemowy, Wykład z prezentacją multimedialną wybranych zagadnień, Prezentacja multimedialna z wybranych zagadnień. |
Nakład pracy studenta (punkty ECTS): | Godziny zajęć (wg planu studiów) z nauczycielem - 30 h Praca własna studenta: Czytanie wskazanej literatury - 40 h Przygotowanie pracy pisemnej, raportu, prezentacji, demonstracji, itp. - 10 h Przygotowanie do egzaminu / zaliczenia 10 SUMA GODZIN - 90 LICZBA PUNKTÓW ECTS DLA ZAJĘĆ/PRZEDMIOTU - 4 |
Skrócony opis: |
Problematyka przedmiotu obejmuje zagadnienia kulturowego charakteru działalności gospodarczej i jej funkcjonowania w zróżnicowanym kulturowo świecie oraz w relacjach interkulturowych. Istotne jest uświadomienie studentom, że „kultura ma znaczenie” w międzynarodowych relacjach gospodarczych we współczesnym świecie, mimo procesów globalizacyjnych. Chociaż daje się zauważyć ujednolicanie się wzorów kultury w pewnym zakresie, różnice kulturowe nadal mają istotny wpływ na organizację i prowadzenie międzynarodowej działalności biznesowej. Ujawniają się one pod postacią kulturowych czynników sprzyjających bądź utrudniających biznes międzynarodowy (relacje my – obcy, stereotypy narodowe, wzory gospodarowania, religia i obyczaj, stosunek do prawa itp.). Muszą być one uwzględniane przez zagraniczne podmioty gospodarcze, by ich działalność była efektywna ekonomicznie i społecznie. |
Pełny opis: |
Na problematykę przedmiotu składają się następujące zagadnienia: Kulturowe zróżnicowanie świata. Konieczność poznania i uwzględniania odmienności kulturowych w działalności biznesowej. Przedstawienie kulturowych uwarunkowań biznesu międzynarodowego. Kultura jako kategoria poznawczego opisu rzeczywistości ludzkiej. Sprawozdawczo-krytyczny przegląd koncepcji kultury funkcjonujących w naukach humanistycznych i społecznych. Tradycja jako „ukryty regulator” sposobu myślenia i działania ludzi. Społeczne zróżnicowanie kultury. Kultura narodowa i jej odmiany (podziały). Procesy kulturowe we współczesnym świecie. Homogenizacja, globalizacja kultury a glokalizacja. MacDonaldyzacja, konwergencja i dywergencja kulturowa. Postrzeganie i poznawanie kultury obcej. Europocentryzm i etnocentryzm. Kulturowe standardy (wzory) osobowości a uprzedzenia i stereotypy etniczne (narodowe). Tolerancja a dyskryminacja. Gospodarka jako zjawisko kulturowe (dziedzina kultury). Działalność gospodarcza jako proces kulturowy. Model różnic kulturowych i jego zastosowanie w charakterystyce narodowych kultur gospodarczych (narodowych kultur biznesu). Kultura organizacyjna. Typy kultur przedsiębiorstwa. |
Literatura: |
1. Małgorzata Bartosik-Purgat, Otoczenie kulturowe w biznesie międzynarodowym, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 2006. 2. Richard R. Gesteland Różnice kulturowe a zachowanie w biznesie, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2000. 3. Geert Hofstede,nKultury i organizacje. Zaprogramowanie umysłu, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 2000. 4. Przemysław Skulski (red.), Kulturowe uwarunkowania biznesu międzynarodowego, Wydawnictwo, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, Wrocław 2014. 5. Fons Trompenaars, Charles Hampden-Turner, Siedem wymiarów kultury. Znaczenie różnic kulturowych w działalności gospodarczej, Oficyna Ekonomiczna, Kraków 2002. 6. Fons Trompenaars, Charles Hampden-Turner, Siedem kultur kapitalizmu. USA, Japonia, Niemcy, Francja, wielka Brytania, Szwecja, Holandia, Oficyna Wolters Kluwer business, Warszawa 2006. 7. Radosław Zenderowski, Bartosz Koziński, Różnice kulturowe w biznesie, CeDeWu.PL Warszawa 2012. |
Efekty uczenia się: |
Student/studentka: Zna i rozumie funkcjonowanie człowieka, w szczególności jako podmiotu konstytuującego organizacje i relacje biznesowe w środowisku międzynarodowym, a także działającego w tym środowisku K_W05 Zna i rozumie ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości w zróżnicowanym kulturowo świecie, wykorzystującej wiedzę z zakresu dyscyplin naukowych, właściwych dla stosunków międzynarodowych K_W11 Zna i rozumie zasady funkcjonowania biznesu i jego otoczenia społeczno-kulturowego w stosunkach międzynarodowych pozostających w zainteresowaniu studiowanej specjalności gospodarka światowa. I biznes międzynarodowy K_W12 Potrafi opisywać, interpretować i oceniać zjawiska w stosunkach międzynarodowych w zakresie biznesu międzynarodowego i wskazać ich kulturowe determinanty K_U01 Potrafi wykorzystać podstawową wiedzę teoretyczną i pozyskiwać dane do analizowania konkretnych procesów i zjawisk kulturowych w biznesie międzynarodowym K_U02 |
Metody i kryteria oceniania: |
Metody oceniania: Egzamin testowy. Prezentacja multimedialna wybranych zagadnień. Kryteria oceniania: bardzo dobry (bdb; 5,0): Student opanował wiedzę, niemal wyczerpującą treści kształcenia, potrafi zdefiniować pojęcia: kultury, tradycji i kultury gospodarczej (kultury biznesu). Potrafi wymienić podstawowe czynniki kulturowe warunkujące działalność gospodarczą i określić siłę ich oddziaływania na tę sferę, podając, które z nich bardziej sprzyjają, a które mniej biznesowi międzynarodowemu. Swobodnie operuje modelem różnic kulturowych i stosuje w charakterystyce narodowych kultur biznesu, i na tej podstawie umie wskazać ich specyfikę oraz otwartość na odmienne narodowe kultury biznesu. dobry plus (+db; 4,5): Student posiada bardzo szeroki zakres wiedzy obejmujący treści kształcenia, z nieistotnymi niedostatkami, nie utrudniającymi mu trafnego posługiwania się właściwymi pojęciami: kultury, tradycji i kultury gospodarczej (kultury biznesu). Potrafi wymienić podstawowe czynniki kulturowe warunkujące działalność gospodarczą i określić siłę ich oddziaływania na tę sferę, podając, które z nich bardziej sprzyjają, a które mniej biznesowi międzynarodowemu. Swobodnie operuje modelem różnic kulturowych i stosuje w charakterystyce narodowych kultur biznesu, i na tej podstawie umie wskazać ich specyfikę oraz otwartość na odmienne narodowe kultury biznesu. dobry (db; 4,0): Student posiada szeroki zasób wiedzy, z niewielkimi lukami w porównaniu z zakresem treści kształcenia, zadowalające umiejętności w posługiwaniu się odpowiednimi pojęciami: kultury, tradycji i kultury gospodarczej. Potrafi wymienić podstawowe czynniki kulturowe warunkujące działalność gospodarczą i określić siłę w miarę ich oddziaływania na tę sferę, podając, które z nich mogą utrudniać biznes międzynarodowy. Zadowalająco operuje modelem różnic kulturowych i stosuje w charakterystyce narodowych kultur biznesu, i na tej podstawie umie wskazać ich specyfikę oraz otwartość na odmienne narodowe kultury biznesu. dostateczny plus (+dst; 3,5): Student posiada wystarczającą wiedzę dla rozumienia podstawowych pojęć i zidentyfikowania kulturowych uwarunkowań działalności gospodarczej, ze wskazaniem, które z nich uważa za najważniejsze dla prowadzenia międzynarodowej działalności gospodarczej. Zna model różnic kulturowych i stosuje w charakterystyce narodowych kultur biznesu, na tyle, by określić ich podstawową specyfikę i otwartość na odmienne narodowe kultury biznesu. dostateczny (dst; 3,0): Zakres i poziom wiedzy uzyskany przez studenta pozwala mu na wskazanie problemów i zagadnień przedstawianych w ramach treści kształcenia i ich mniej lub bardziej ogólną charakterystykę. Uzyskana wiedza pozwala mu na rozpoznanie kulturowych uwarunkowań działalności biznesowej. Zna model różnic kulturowych i posługuje się w stopniu, umożliwiającym charakterystykę narodowych kultur biznesu i określenie otwartości wybranych z nich na odmienne narodowe kultury gospodarcze. niedostateczny (ndst; 2,0): Student ma zasadnicze braki w wiedzy wymaganej przez program przedmiotu, uniemożliwiające mu osiągnięcie założonych dla nauczanego przedmiotu efektów kształcenia. |
Praktyki zawodowe: |
Nie przewiduje się praktyk zawodowych z tego przedmiotu. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-28 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jan Grad | |
Prowadzący grup: | Jan Grad | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie z notą Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-23 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jan Grad | |
Prowadzący grup: | Jan Grad | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie z notą Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jan Grad | |
Prowadzący grup: | Jan Grad | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie z notą Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jan Grad | |
Prowadzący grup: | Jan Grad | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie z notą Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.