Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Wstęp do ekonomii

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 09-WEc-DU11
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Wstęp do ekonomii
Jednostka: Instytut Filologii Germańskiej
Grupy: Moodle - przedmioty Szkoły Nauk o Języku i Literaturze
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: język niemiecki
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Poziom przedmiotu:

II stopień

Cele kształcenia:

Przekazanie informacji dotyczących wybranych aspektów ekonomiki przedsiębiorstwa stanowiących podstawę rozumienia i komunikacji w tej dziedzinie. Zaznajomienie studentów z terminologią z zakresu ekonomiki przedsiębiorstwa. Rozwinięcie wybranych sprawności językowych w zakresie danego języka obcego (punkt ciężkości), a także polskiego języka ekonomii w oparciu o teksty specjalistyczne z dziedziny ekonomiki przedsiębiorstwa. Wykształcenie umiejętności rzetelnego poszukiwania, analizy i oceny informacji specjalistycznej z wybranej dziedziny w języku polskim i obcym

Rok studiów (jeśli obowiązuje):

I rok

Wymagania wstępne w zakresie wiedzy, umiejętności oraz kompetencji:

Znajomość języka niemieckiego na poziomie co najmniej B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego

Pełny opis:

Przekazanie informacji z zakresu dot.:

• istoty gospodarowania

• zakładania działalności gospodarczej

• struktury przedsiębiorstwa

• doboru formy prawnej (w odniesieniu do sytuacji prawnej w Polsce; prezentacja treści w języku polskim)

Zasady pracy terminologicznej, w tym tworzenia glosariuszy.

Terminologia w języku obcym i polskim z zakresu ekonomiki przedsiębiorstwa

oraz jej kulturowe uwarunkowania

Literatura:

Dębski P. / Dębski D. (2015): Funkcjonowanie przedsiębiorstw. Cz.2: Podstawy funkcjonowania przedsiębiorstw. Warszawa: WSiP [rozdz. 2.2 i 2.3].

Literatura uzupełniająca będzie podawana na bieżąco w trakcie kursu

Efekty uczenia się:

Student porozumiewa się ze specjalistami w zakresie wybranych aspektów ekonomiki przedsiębiorstwa w języku obcym i polskim

jest świadomy kulturowych uwarunkowań komunikacji specjalistycznej w wybranej dziedzinie w Polsce i w danym kraju

rekonstruuje wiedzę specjalistyczną w oparciu o teksty specjalistyczne

potrafi opracować glosariusz dotyczący

wybranych aspektów funkcjonowania przedsiębiorstwa

potrafi pracować w zespole nad konkretnym zadaniem, dostarczając partnerom impulsów merytorycznych oraz organizacyjnych

Metody i kryteria oceniania:

Test; Projekt; Prezentacja multimedialna; Streszczenie lektury fachowej; Przygotowanie glosariusza

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2023-02-27 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.
ul. Wieniawskiego 1
61-712 Poznań
tel: +48 61 829 4000
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.2.0-5 (2025-06-04)