Uprawnienia zawodowe: |
Absolwent komunikacji europejskiej posiada ugruntowaną wiedzę z dziedziny nauk humanistycznych w zakresie nauki o kulturze i religii, ze szczególnym uwzględnieniem nauk o komunikacji międzyludzkiej, języku, funkcjonowaniu mediów tradycyjnych oraz Internetu. Zna zasady budowania relacji interpersonalnych w środowiskach zróżnicowanych kulturowo. Posiada wiedzę na temat tworzenia skutecznego przekazu medialnego. Zna i rozumie procesy globalizacyjne, determinujące współczesny dialog kulturowy.
Absolwent komunikacji europejskiej posiada umiejętność praktycznego zastosowania zdobytej wiedzy. Potrafi budować relacje interpersonalne na granicy kultur. Umiejętnie i efektywnie wykorzystuje najnowsze narzędzia komunikacyjne. Wiedzę na temat uwarunkowań kulturowych współczesnej komunikacji interpersonalnej potrafi zastosować w różnych sytuacjach zawodowych.
Dzięki otwartemu, interdyscyplinarnemu kształceniu posiada kompetencje do pracy w zespołach kreatywnych, do zarządzania tymi zespołami oraz ich tworzenia. Umożliwia mu to znalezienie pracy w administracji, instytucjach kultury, mediach lub przemyśle turystycznym. Przygotowanie w zakresie dialogu kulturowego ułatwia absolwentom znalezienie pracy w międzynarodowych korporacjach, kładących nacisk na poprawność relacji interpersonalnych oraz innych instytucjach, w których aspekt komunikacji kulturowej jest istotny. Absolwent posiada również wiedzę i umiejętności w zakresie dyplomacji publicznej, co pozwala mu na skuteczne reprezentowanie interesów organizacji na arenie międzynarodowej, prowadzenie kampanii informacyjnych oraz kształtowanie wizerunku instytucji w różnych kontekstach kulturowych.
Absolwent posiada kompetencje umożliwiające mu rozwój w nowym, zagranicznym otoczeniu zawodowym, gdyż w trakcie studiów uczy się dwóch języków obcych. Absolwent studiów licencjackich jest gotów do podjęcia studiów II stopnia oraz do nieustannego uczenia się, zyskując podstawy wiedzy, umiejętności i kompetencji niezbędne do dalszego rozwoju intelektualnego i naukowego.
|