Historical and Cultural Aspects of Nutrition in the World
General data
Course ID: | 24-PCDU-F-HKA |
Erasmus code / ISCED: |
14.2
|
Course title: | Historical and Cultural Aspects of Nutrition in the World |
Name in Polish: | Historyczno-kulturowe aspekty żywienia na świecie |
Organizational unit: | Faculty of Sociology |
Course groups: |
(in Polish) Fakultety na Wydziale Socjologii (in Polish) Moodle - przedmioty Szkoły Nauk Społecznych (in Polish) Przedmioty dla 1 semestru pracy socjalnej II stopnia (in Polish) Przedmioty na Wydziale Socjologii |
ECTS credit allocation (and other scores): |
2.00
|
Language: | Polish |
Major: | (in Polish) socjologia |
Module learning aims: | (in Polish) Przekazanie informacji na temat ogólnego znaczenia żywienia w aspekcie historyczno-kulturowym Wyjaśnienie określonych działań kulturowych związanych z żywieniem Odtwarzanie uwarunkowań historycznych kształtujących specyfikę kultury żywienia określonych społeczności Definiowanie podstawowych problemów społeczno-kulturowych związanych z żywieniem Poszerzenie dotychczasowej wiedzy studentów na temat kultury żywienia w różnych społecznościach Wyrobienie u studentów umiejętności analizy i interpretacji zjawisk kulturowych związanych z żywieniem |
Course module conducted remotely (e-learning): | (in Polish) 08-SODL-HKA |
Pre-requisites in terms of knowledge, skills and social competences: | (in Polish) znajomość języka polskiego w mowie i piśmie |
Information on where to find course materials: | (in Polish) TEAMS, USOS |
Methods of teaching for learning outcomes achievement: | (in Polish) Prezentacja multimedialna Dyskusja Praca w zespołach |
Student workload (ECTS credits): | (in Polish) 4 |
Short description: |
(in Polish) Wstęp do zagadnień (terminy, definicje, inspiracje) Proces socjalizacji/enkulturacji skutkujący określonymi dla danej kultury zachowaniami żywieniowymi Kultura materialna związana z żywieniem w różnych społecznościach świata Tabu związane z żywieniem/pokarmy zalecane, pokarmy zakazane w wybranych kulturach Wpływ czynników historycznych na określone zachowania żywieniowe Zróżnicowanie żywności i żywienia w różnych społecznościach Pożywienie codzienne i odświętne/tradycje kulinarne Przygotowywanie żywności i jej konsumpcja jako aspekty życia społecznego |
Bibliography: |
(in Polish) 1) Abdalla M.: „Kultura żywienia dawnych i współczesnych Asyryjczyków” 2) Bystroń J.: „Dzieje obyczajów w dawnej Polsce: wiek XVI-XVIII”, t.2 3) Frazer J.: “Złota gałąź” 4) Huizinga J.: “Jesień Średniowiecza” 5) Lis H., Lis P.: „Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko...” 6) di Nola A.: „Tryumf śmierci. Antropologia żałoby” |
Learning outcomes: |
(in Polish) Weryfikuje uzyskane informacje z dotychczasową wiedzą na temat kultury żywienia Wyjaśnia znaczenie określonych praktyk żywieniowych w różnych kulturach Wybiera określone sposoby analizy i interpretacji zjawisk społeczno-kulturowych związanych z żywieniem Rozumie czynniki kształtujące specyfikę kultury żywienia określonych społeczności Postępuje zgodnie z zasadami obowiązującymi w procesie analizy i interpretacji zjawisk społeczno-kulturowych Porządkuje strukturę czynników decydujących o specyfice żywienia z uwzględnieniem zasad relatywizmu kulturowego Wdraża poznane definicje i sposoby interpretacji do wyjaśniania funkcjonowania określonych zjawisk w kulturze Stosuje właściwą nomenklaturę socjologiczną i antropologiczną |
Assessment methods and assessment criteria: |
(in Polish) Warunki zaliczenia są prezentowane corocznie dla każdego cyklu dydaktycznego (szczegóły są podawane na zajęciach) |
Practical placement: |
(in Polish) - |
Classes in period "Academic year 2022/2023, winter semester" (past)
Time span: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Navigate to timetable
MO TU WYK
W TH FR |
Type of class: |
lecture, 30 hours
|
|
Coordinators: | Magdalena Ziółkowska | |
Group instructors: | Magdalena Ziółkowska | |
Students list: | (inaccessible to you) | |
Examination: |
Course -
Graded credit
lecture - Graded credit |
Copyright by Adam Mickiewicz University, Poznań.