Adam Mickiewicz University, Poznań - Central Authentication System
Strona główna

Historical and Cultural Aspects of Nutrition in the World

General data

Course ID: 24-PCDU-F-HKA
Erasmus code / ISCED: 14.2 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0314) Sociology and cultural studies The ISCED (International Standard Classification of Education) code has been designed by UNESCO.
Course title: Historical and Cultural Aspects of Nutrition in the World
Name in Polish: Historyczno-kulturowe aspekty żywienia na świecie
Organizational unit: Faculty of Sociology
Course groups: (in Polish) Fakultety na Wydziale Socjologii
(in Polish) Moodle - przedmioty Szkoły Nauk Społecznych
(in Polish) Przedmioty dla 1 semestru pracy socjalnej II stopnia
(in Polish) Przedmioty na Wydziale Socjologii
ECTS credit allocation (and other scores): 2.00 Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.

view allocation of credits
Language: Polish
Major:

(in Polish) socjologia

Module learning aims:

(in Polish) Przekazanie informacji na temat ogólnego znaczenia żywienia w aspekcie historyczno-kulturowym

Wyjaśnienie określonych działań kulturowych związanych z żywieniem

Odtwarzanie uwarunkowań historycznych kształtujących specyfikę kultury żywienia określonych społeczności

Definiowanie podstawowych problemów społeczno-kulturowych związanych z żywieniem

Poszerzenie dotychczasowej wiedzy studentów na temat kultury żywienia w różnych społecznościach

Wyrobienie u studentów umiejętności analizy i interpretacji zjawisk kulturowych związanych z żywieniem


Course module conducted remotely (e-learning):

(in Polish) 08-SODL-HKA

Pre-requisites in terms of knowledge, skills and social competences:

(in Polish) znajomość języka polskiego w mowie i piśmie

Information on where to find course materials:

(in Polish) TEAMS, USOS

Methods of teaching for learning outcomes achievement:

(in Polish) Prezentacja multimedialna

Dyskusja

Praca w zespołach

Student workload (ECTS credits):

(in Polish) 4

Short description: (in Polish)

Wstęp do zagadnień (terminy, definicje, inspiracje)

Proces socjalizacji/enkulturacji skutkujący określonymi dla danej kultury zachowaniami żywieniowymi

Kultura materialna związana z żywieniem w różnych społecznościach świata

Tabu związane z żywieniem/pokarmy zalecane, pokarmy zakazane w wybranych kulturach

Wpływ czynników historycznych na określone zachowania żywieniowe

Zróżnicowanie żywności i żywienia w różnych społecznościach

Pożywienie codzienne i odświętne/tradycje kulinarne

Przygotowywanie żywności i jej konsumpcja jako aspekty życia społecznego

Bibliography: (in Polish)

1) Abdalla M.: „Kultura żywienia dawnych i współczesnych Asyryjczyków”

2) Bystroń J.: „Dzieje obyczajów w dawnej Polsce: wiek XVI-XVIII”, t.2

3) Frazer J.: “Złota gałąź”

4) Huizinga J.: “Jesień Średniowiecza”

5) Lis H., Lis P.: „Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko...”

6) di Nola A.: „Tryumf śmierci. Antropologia żałoby”

Learning outcomes: (in Polish)

Weryfikuje uzyskane informacje z dotychczasową wiedzą na temat kultury żywienia

Wyjaśnia znaczenie określonych praktyk żywieniowych w różnych kulturach

Wybiera określone sposoby analizy i interpretacji zjawisk społeczno-kulturowych związanych z żywieniem

Rozumie czynniki kształtujące specyfikę kultury żywienia określonych społeczności

Postępuje zgodnie z zasadami obowiązującymi w procesie analizy i interpretacji zjawisk społeczno-kulturowych

Porządkuje strukturę czynników decydujących o specyfice żywienia z uwzględnieniem zasad relatywizmu kulturowego

Wdraża poznane definicje i sposoby interpretacji do wyjaśniania funkcjonowania określonych zjawisk w kulturze

Stosuje właściwą nomenklaturę socjologiczną i antropologiczną

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

Warunki zaliczenia są prezentowane corocznie dla każdego cyklu dydaktycznego (szczegóły są podawane na zajęciach)

Practical placement: (in Polish)

-

Classes in period "Academic year 2022/2023, winter semester" (past)

Time span: 2022-10-01 - 2023-02-26
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
lecture, 30 hours more information
Coordinators: Magdalena Ziółkowska
Group instructors: Magdalena Ziółkowska
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - Graded credit
lecture - Graded credit
Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by Adam Mickiewicz University, Poznań.
ul. Wieniawskiego 1
61-712 Poznań
tel: +48 61 829 4000
contact accessibility statement USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)