Adam Mickiewicz University, Poznań - Central Authentication System
Strona główna

Etiquette

General data

Course ID: 16-SV-11
Erasmus code / ISCED: (unknown) / (unknown)
Course title: Etiquette
Name in Polish: Savoir vivre
Organizational unit: Institute of European Culture in Gniezno
Course groups: (in Polish) Moodle - przedmioty Innych jednostek
ECTS credit allocation (and other scores): (not available) Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.

view allocation of credits
Language: Polish
Module type:

compulsory

Major:

(in Polish) Komunikacja Europejska

Module learning aims:

(in Polish) Celem kursu jest przybliżenie jego uczestnikom zasad i zwyczajów obowiązujących w kontaktach zawodowych oraz towarzyskich, w tym dostarczenie wiedzy na temat zachowania się w różnych sytuacjach biznesowych. Przygotowanie do zastosowania zasad etykiety i kurtuazji w działaniach publicznych i życiu prywatnym.

Year of studies (where relevant):

Year 3

Course module conducted remotely (e-learning):

(in Polish) -

Pre-requisites in terms of knowledge, skills and social competences:

(in Polish) brak

Information on where to find course materials:

(in Polish) Z materiałami można zapoznać się w bibliotece IKE UAM i centralnej UAM

Methods of teaching for learning outcomes achievement:

(in Polish) 1 wykład, prezentacje multimedialne, filmy ze spotkań politycznych i dyskusja, elementy wykładu

2 zajęcia warsztatowe


Short description: (in Polish)

Pojęcie etykiety i savoir vivre

Komunikacja, język a etykieta

Etykieta w internecie

Etykieta wobec niepełnosprawnych

Etykieta kościelna

Przyjęcia, przy stole, ubiory, wizytówki

Bibliography: (in Polish)

T. Orłowski, Protokół dyplomatyczny. Ceremoniał i etykieta, Warszawa 2005

Tadeusz Rojek, Nowy Savoir-vivre, Książka i Wiedza

Tadusz Rojek, Savoir-vivre przy stole, Książka i Wiedza

Netykieta. Zasady zachowania dobrego tonu w Internecie, [online], TAAT [dostęp 26.03.2013], Dostępny w Internecie: http://www.taat.pl/article/netykieta/index.php.

Jarczyński Adam, Zasady netykiety. Korespondencja elektroniczna [online], [dostep: 23.04.2013], Dostępny w Internecie: http://www.proto.pl/artykuly/info?itemId=119591&rob=Zasady_netykiety._Korespondencja_elektroniczna_Adam_Jarczynski,_dyrektor_generalny_Polskiej_Akademii_Public_Relations_oraz_Polskiej_Akademii_Protokolu_i_Etykiety

Dobre-maniery.com

http://www.savoir-vivre.com.pl/

Learning outcomes: (in Polish)

Zna genezę i pojęcia związane przedmiotem, uświadamia sobie konieczność zachowania prawideł komunikacji społecznej

Ma świadomość znaczenia konstrukcji językowych i używanego stylu dla właściwej komunikacji werbalnej

Zna zasady komunikacji społecznej z różnymi grupami społecznymi i w różnych kontekstach

Potrafi zachować się zgodnie z zasadami etykiety w różnych sytuacjach towarzyskich i biznesowych

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

Dyskusja – aktywność – zadawane pytania – punktacja aktywności

10-8 pkt bdb

7-5 pkt db

4 pkt dst+

3 pkt dst

This course is not currently offered.
Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by Adam Mickiewicz University, Poznań.
ul. Wieniawskiego 1
61-712 Poznań
tel: +48 61 829 4000
contact accessibility statement USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)