Adam Mickiewicz University, Poznań - Central Authentication System
Strona główna

Preparation for Professional Traineeships

General data

Course ID: 16-PDPZA-11
Erasmus code / ISCED: (unknown) / (unknown)
Course title: Preparation for Professional Traineeships
Name in Polish: Przygotowanie do praktyk zawodowych
Organizational unit: Institute of European Culture in Gniezno
Course groups: (in Polish) Moodle - przedmioty Innych jednostek
ECTS credit allocation (and other scores): 0 OR 1.00 (depends on study program) Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.

view allocation of credits
Language: Polish
Module type:

compulsory

Major:

(in Polish) projektowanie kultury

Cycle of studies:

1st cycle

Module learning aims:

(in Polish) a) cel ogólny:


przygotowanie studentek i studentów do właściwej realizacji praktyk zawodowych;


b) cele szczegółowe:

- przedstawienie celów i zadań praktyk zawodowych,

- omówienie zasad organizacji i realizacji praktyk zawodowych oraz warunków ich zaliczenia,

- scharakteryzowanie podmiotów, które współpracują z IKE UAM w zakresie organizacji studenckich praktyk zawodowych,

- zapoznanie studentów/studentek z podstawowymi przepisami z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy,

- kształtowanie postawy opartej na samodzielności, zaangażowaniu i dyscyplinie,

- rozwój kompetencji miękkich, w tym kreatywności, komunikatywności i planowania.


Year of studies (where relevant):

Year 1

Course module conducted remotely (e-learning):

(in Polish) Nie

Pre-requisites in terms of knowledge, skills and social competences:

(in Polish) Brak

Information on where to find course materials:

(in Polish) Literatura jest dostępna w Bibliotece Uniwersyteckiej.


Regulamin praktyk z załącznikami jest dostępny na stronie: http://ike.amu.edu.pl/studenci-2/praktyki/

Methods of teaching for learning outcomes achievement:

(in Polish) - Dyskusja

- Praca z tekstem

- Metoda warsztatowa

- Metody aktywizujące (np.: „burza mózgów”, technika analizy SWOT, technika drzewka decyzyjnego, metoda „kuli śniegowej”, konstruowanie „map myśli”)

- Inne (jakie?) - indywidualne sesje doradcze (doradztwo zawodowe)

Student workload (ECTS credits):

(in Polish) Godziny zajęć (wg planu studiów) z nauczycielem: 10 h


Praca własna:

- Przygotowanie do zajęć: 5 h

- Czytanie wskazanej literatury: 5 h

- Przygotowanie pracy pisemnej, raportu, prezentacji, demonstracji, itp.: 10


Suma godzin: 30 h


Punkty ECTS: 1

Short description: (in Polish)

---

Full description: (in Polish)

Przedmiot ma za zadanie przygotować studentki i studentów do właściwej realizacji praktyk zawodowych.

Zakres tematyczny:

1. Organizacja, realizacja i warunki zaliczenia studenckich praktyk zawodowych

2. Organizator studenckich praktyk zawodowych

3. Podstawy bezpieczeństwa i higieny pracy w miejscu odbywania studenckich praktyk zawodowych

4. Praktyki a planowanie kariery zawodowej przez studenta/studentkę projektowania kultury

Bibliography: (in Polish)

‒ Canfield J., Chee P., Coaching dla zwycięzców. Sprawdzone techniki urzeczywistniania marzeń i osiągania trudnych celów, Poznań 2014.

‒ Niermayer R., Umiejętności osobiste. Jak je rozwinąć i wykorzystać w pracy?, Warszawa 2009.

‒ Suchar M., Kariera i rozwój zawodowy, Gdańsk 2003.

Learning outcomes: (in Polish)

Po zakończeniu zajęć i potwierdzeniu osiągnięcia EU student/ka:

- zna i rozumie cele oraz zadania praktyk zawodowych, zasady ich organizacji i realizacji oraz warunki zaliczenia,

- zna i rozumie podstawowe przepisy z zakresu bezpieczeństwa

i higieny pracy, w tym odpowiednie procedury związane z wystąpieniem wypadku podczas realizacji praktyk zawodowych,

- potrafi nawiązać kontakt z zakładem pracy, przeprowadzić rozmowę na temat organizacji praktyk zawodowych,

- potrafi samodzielnie uzupełnić dokumentację potwierdzającą odbycie praktyk zawodowych,

- potrafi planować działania zawodowe, jest świadomy/a swoich mocnych i słabych stron, analizuje i wyjaśnia podstawowe problemy związane z miejscem odbywania praktyk zawodowych,

- jest gotów/gotowa do podjęcia i prawidłowej realizacji praktyk zawodowych, wykonywania działań zleconych przez organizatora praktyk.

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

Kryteria oceniania wg skali stosowanej w UAM:

bardzo dobry (bdb; 5,0): znakomita wiedza, umiejętności i kompetencje w zakresie treści kształcenia, zawartych w programie przedmiotu

dobry plus (+db; 4,5): bardzo dobra wiedza, umiejętności i kompetencje w zakresie treści kształcenia, zawartych w programie przedmiotu

dobry (db; 4,0): dobra wiedza, umiejętności i kompetencje w zakresie treści kształcenia, zawartych w programie przedmiotu

dostateczny plus (+dst; 3,5): zadowalająca wiedza, umiejętności i kompetencje w zakresie treści kształcenia, zawartych w programie przedmiotu

dostateczny (dst; 3,0): minimalna akceptowalna wiedza, umiejętności i kompetencje w zakresie treści kształcenia, zawartych w programie przedmiotu

niedostateczny (ndst; 2,0): niezadowalająca wiedza, umiejętności i kompetencje w zakresie treści kształcenia, zawartych w programie przedmiotu

Studenci i studentki są zobowiązani/e do udziału w indywidualnej sesji doradczej. Są zobligowani/e do zaliczenia dwóch zadań praktycznych realizowanych w ramach zajęć.

Elementy oceny końcowej:

• zadanie praktyczne (karta i dziennik praktyk) – 50%

• zadanie praktyczne (mapa myśli) – 50%

Practical placement: (in Polish)

Zgodnie z programem studiów.

Classes in period "Academic year 2021/2022, summer semester" (past)

Time span: 2022-02-24 - 2022-09-30
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
workshop, 10 hours more information
Coordinators: Kamil Wasilkiewicz
Group instructors: Kamil Wasilkiewicz
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - Graded credit
workshop - Graded credit
Module type:

compulsory

Pre-requisites in terms of knowledge, skills and social competences (where relevant):

(in Polish) Brak

Module learning aims:

(in Polish) a) cel ogólny:


przygotowanie studentek i studentów do właściwej realizacji praktyk zawodowych;


b) cele szczegółowe:

- przedstawienie celów i zadań praktyk zawodowych,

- omówienie zasad organizacji i realizacji praktyk zawodowych oraz warunków ich zaliczenia,

- scharakteryzowanie podmiotów, które współpracują z IKE UAM w zakresie organizacji studenckich praktyk zawodowych,

- zapoznanie studentów/studentek z podstawowymi przepisami z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy,

- kształtowanie postawy opartej na samodzielności, zaangażowaniu i dyscyplinie,

- rozwój kompetencji miękkich, w tym kreatywności, komunikatywności i planowania.


Short description: (in Polish)

---

Full description: (in Polish)

Przedmiot ma za zadanie przygotować studentki i studentów do właściwej realizacji praktyk zawodowych.

Zakres tematyczny:

1. Organizacja, realizacja i warunki zaliczenia studenckich praktyk zawodowych

2. Organizator studenckich praktyk zawodowych

3. Podstawy bezpieczeństwa i higieny pracy w miejscu odbywania studenckich praktyk zawodowych

4. Praktyki a planowanie kariery zawodowej przez studenta/studentkę projektowania kultury

Bibliography: (in Polish)

‒ Canfield J., Chee P., Coaching dla zwycięzców. Sprawdzone techniki urzeczywistniania marzeń i osiągania trudnych celów, Poznań 2014.

‒ Niermayer R., Umiejętności osobiste. Jak je rozwinąć i wykorzystać w pracy?, Warszawa 2009.

‒ Suchar M., Kariera i rozwój zawodowy, Gdańsk 2003.

Notes: (in Polish)

---

Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by Adam Mickiewicz University, Poznań.
ul. Wieniawskiego 1
61-712 Poznań
tel: +48 61 829 4000
contact accessibility statement USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)