Preparation for Professional Traineeships
General data
Course ID: | 16-PDPZA-11 |
Erasmus code / ISCED: | (unknown) / (unknown) |
Course title: | Preparation for Professional Traineeships |
Name in Polish: | Przygotowanie do praktyk zawodowych |
Organizational unit: | Institute of European Culture in Gniezno |
Course groups: |
(in Polish) Moodle - przedmioty Innych jednostek |
ECTS credit allocation (and other scores): |
0 OR
1.00
(depends on study program)
|
Language: | Polish |
Module type: | compulsory |
Major: | (in Polish) projektowanie kultury |
Cycle of studies: | 1st cycle |
Module learning aims: | (in Polish) a) cel ogólny: przygotowanie studentek i studentów do właściwej realizacji praktyk zawodowych; b) cele szczegółowe: - przedstawienie celów i zadań praktyk zawodowych, - omówienie zasad organizacji i realizacji praktyk zawodowych oraz warunków ich zaliczenia, - scharakteryzowanie podmiotów, które współpracują z IKE UAM w zakresie organizacji studenckich praktyk zawodowych, - zapoznanie studentów/studentek z podstawowymi przepisami z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy, - kształtowanie postawy opartej na samodzielności, zaangażowaniu i dyscyplinie, - rozwój kompetencji miękkich, w tym kreatywności, komunikatywności i planowania. |
Year of studies (where relevant): | Year 1 |
Course module conducted remotely (e-learning): | (in Polish) Nie |
Pre-requisites in terms of knowledge, skills and social competences: | (in Polish) Brak |
Information on where to find course materials: | (in Polish) Literatura jest dostępna w Bibliotece Uniwersyteckiej. Regulamin praktyk z załącznikami jest dostępny na stronie: http://ike.amu.edu.pl/studenci-2/praktyki/ |
Methods of teaching for learning outcomes achievement: | (in Polish) - Dyskusja - Praca z tekstem - Metoda warsztatowa - Metody aktywizujące (np.: „burza mózgów”, technika analizy SWOT, technika drzewka decyzyjnego, metoda „kuli śniegowej”, konstruowanie „map myśli”) - Inne (jakie?) - indywidualne sesje doradcze (doradztwo zawodowe) |
Student workload (ECTS credits): | (in Polish) Godziny zajęć (wg planu studiów) z nauczycielem: 10 h Praca własna: - Przygotowanie do zajęć: 5 h - Czytanie wskazanej literatury: 5 h - Przygotowanie pracy pisemnej, raportu, prezentacji, demonstracji, itp.: 10 Suma godzin: 30 h Punkty ECTS: 1 |
Short description: |
(in Polish) --- |
Full description: |
(in Polish) Przedmiot ma za zadanie przygotować studentki i studentów do właściwej realizacji praktyk zawodowych. Zakres tematyczny: 1. Organizacja, realizacja i warunki zaliczenia studenckich praktyk zawodowych 2. Organizator studenckich praktyk zawodowych 3. Podstawy bezpieczeństwa i higieny pracy w miejscu odbywania studenckich praktyk zawodowych 4. Praktyki a planowanie kariery zawodowej przez studenta/studentkę projektowania kultury |
Bibliography: |
(in Polish) ‒ Canfield J., Chee P., Coaching dla zwycięzców. Sprawdzone techniki urzeczywistniania marzeń i osiągania trudnych celów, Poznań 2014. ‒ Niermayer R., Umiejętności osobiste. Jak je rozwinąć i wykorzystać w pracy?, Warszawa 2009. ‒ Suchar M., Kariera i rozwój zawodowy, Gdańsk 2003. |
Learning outcomes: |
(in Polish) Po zakończeniu zajęć i potwierdzeniu osiągnięcia EU student/ka: - zna i rozumie cele oraz zadania praktyk zawodowych, zasady ich organizacji i realizacji oraz warunki zaliczenia, - zna i rozumie podstawowe przepisy z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy, w tym odpowiednie procedury związane z wystąpieniem wypadku podczas realizacji praktyk zawodowych, - potrafi nawiązać kontakt z zakładem pracy, przeprowadzić rozmowę na temat organizacji praktyk zawodowych, - potrafi samodzielnie uzupełnić dokumentację potwierdzającą odbycie praktyk zawodowych, - potrafi planować działania zawodowe, jest świadomy/a swoich mocnych i słabych stron, analizuje i wyjaśnia podstawowe problemy związane z miejscem odbywania praktyk zawodowych, - jest gotów/gotowa do podjęcia i prawidłowej realizacji praktyk zawodowych, wykonywania działań zleconych przez organizatora praktyk. |
Assessment methods and assessment criteria: |
(in Polish) Kryteria oceniania wg skali stosowanej w UAM: bardzo dobry (bdb; 5,0): znakomita wiedza, umiejętności i kompetencje w zakresie treści kształcenia, zawartych w programie przedmiotu dobry plus (+db; 4,5): bardzo dobra wiedza, umiejętności i kompetencje w zakresie treści kształcenia, zawartych w programie przedmiotu dobry (db; 4,0): dobra wiedza, umiejętności i kompetencje w zakresie treści kształcenia, zawartych w programie przedmiotu dostateczny plus (+dst; 3,5): zadowalająca wiedza, umiejętności i kompetencje w zakresie treści kształcenia, zawartych w programie przedmiotu dostateczny (dst; 3,0): minimalna akceptowalna wiedza, umiejętności i kompetencje w zakresie treści kształcenia, zawartych w programie przedmiotu niedostateczny (ndst; 2,0): niezadowalająca wiedza, umiejętności i kompetencje w zakresie treści kształcenia, zawartych w programie przedmiotu Studenci i studentki są zobowiązani/e do udziału w indywidualnej sesji doradczej. Są zobligowani/e do zaliczenia dwóch zadań praktycznych realizowanych w ramach zajęć. Elementy oceny końcowej: • zadanie praktyczne (karta i dziennik praktyk) – 50% • zadanie praktyczne (mapa myśli) – 50% |
Practical placement: |
(in Polish) Zgodnie z programem studiów. |
Classes in period "Academic year 2021/2022, summer semester" (past)
Time span: | 2022-02-24 - 2022-09-30 |
Navigate to timetable
MO TU W TH WAR
FR |
Type of class: |
workshop, 10 hours
|
|
Coordinators: | Kamil Wasilkiewicz | |
Group instructors: | Kamil Wasilkiewicz | |
Students list: | (inaccessible to you) | |
Examination: |
Course -
Graded credit
workshop - Graded credit |
|
Module type: | compulsory |
|
Pre-requisites in terms of knowledge, skills and social competences (where relevant): | (in Polish) Brak |
|
Module learning aims: | (in Polish) a) cel ogólny: przygotowanie studentek i studentów do właściwej realizacji praktyk zawodowych; b) cele szczegółowe: - przedstawienie celów i zadań praktyk zawodowych, - omówienie zasad organizacji i realizacji praktyk zawodowych oraz warunków ich zaliczenia, - scharakteryzowanie podmiotów, które współpracują z IKE UAM w zakresie organizacji studenckich praktyk zawodowych, - zapoznanie studentów/studentek z podstawowymi przepisami z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy, - kształtowanie postawy opartej na samodzielności, zaangażowaniu i dyscyplinie, - rozwój kompetencji miękkich, w tym kreatywności, komunikatywności i planowania. |
|
Short description: |
(in Polish) --- |
|
Full description: |
(in Polish) Przedmiot ma za zadanie przygotować studentki i studentów do właściwej realizacji praktyk zawodowych. Zakres tematyczny: 1. Organizacja, realizacja i warunki zaliczenia studenckich praktyk zawodowych 2. Organizator studenckich praktyk zawodowych 3. Podstawy bezpieczeństwa i higieny pracy w miejscu odbywania studenckich praktyk zawodowych 4. Praktyki a planowanie kariery zawodowej przez studenta/studentkę projektowania kultury |
|
Bibliography: |
(in Polish) ‒ Canfield J., Chee P., Coaching dla zwycięzców. Sprawdzone techniki urzeczywistniania marzeń i osiągania trudnych celów, Poznań 2014. ‒ Niermayer R., Umiejętności osobiste. Jak je rozwinąć i wykorzystać w pracy?, Warszawa 2009. ‒ Suchar M., Kariera i rozwój zawodowy, Gdańsk 2003. |
|
Notes: |
(in Polish) --- |
Copyright by Adam Mickiewicz University, Poznań.