Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Communication in the Cross-Cultural Tourism

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 03-CCC-11CEBSDL
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Communication in the Cross-Cultural Tourism
Jednostka: Wydział Filologii Polskiej i Klasycznej
Grupy: Moodle - przedmioty Szkoły Nauk o Języku i Literaturze
Przedmioty obowiązkowe dla I roku Central European and Balkan Studies (studia licencjackie)
Punkty ECTS i inne: 4.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: język angielski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Kierunek studiów:

Central European and Balkan Studies

Poziom przedmiotu:

I stopień

Cele kształcenia:

Course aims:

- teaching how to use basic information in the field of tourism-related knowledge,

- providing students with knowledge in building their own image in the company, the basics of international brand creation and management, interpersonal communication,

- drawing attention to the need of business education in the humanities,

- teaching how to use tourist knowledge in practice,

- familiarizing with the terms and concepts used in the tourism industry,

- showing students the possibility of using information obtained during studies at work in tourism,

- making students aware of the role of intercultural communication in the functioning of modern tourist offices.

Rok studiów (jeśli obowiązuje):

I rok

Metody prowadzenia zajęć umożliwiające osiągnięcie założonych EK:

Lecture with a multimedia presentation, discussions, workshop method, project work, group work.

Nakład pracy studenta (punkty ECTS):

4

Pełny opis:

Course learning content:

- tour-guiding of tourist groups,

- tourist group management,

- preparation the presentations of product for tourist offers,

- forms of contacting customers,

- pilot as a group leader,

- tourism and new media,

- new forms of tourism.

Literatura:

Reading list:

red. Gołembski G., Kompendium wiedzy o turystyce, Warszawa 2005.

red. Kruczek Z., Kompendium pilota wycieczek, Kraków 2005.

red. Gołembski G., Vademecum pilota grup turystycznych, Poznań 2004.

Open Water Diver Manual, PADI 2006.

Alejziak W. Marciniec T., Międzynarodowe organizacje turystyczne, Kraków 2003.

Lijewski T. Mikułowski B. Wyrzykowski J., Geografia turystyki Polski, Warszawa 2002.

Kruczek Z., Polska. Geografia atrakcji turystycznych, Kraków 2005.

Katalogi biur turystycznych.

Szczegółową listę lektur podaje prowadzący zajęcia.

Efekty uczenia się:

On successful completion of this course, a student will be able to:

- define the basic concepts related to tourism and communication in the field of tourism,

- recognize the importance of communication and intercultural dialogue in the tourism industr,

- describe the essence of tourism and relate it to knowledge of the history, language, culture of Central Europe and the Balkan Peninsula,

- indicate the need to use humanistic knowledge in the field of history, language, culture of Central Europe and the Balkan Peninsula in tourism,

- use the acquired knowledge in practice - can pilot a tourist group.

Metody i kryteria oceniania:

Asessment criteria:

very good (bdb; 5,0): very good knowledge of issues related to selected issues in the field of tourism; very high skills in teamwork and in multimedia presentations.

good plus (+db; 4,5): quite good knowledge of issues related to selected issues in the field of tourism; high skills in teamwork and multimedia presentations.

good (db; 4,0): good knowledge of issues related to selected issues in the field of tourism; high skills in teamwork and multimedia presentations.

satisfactory plus (+dst; 3,5): good knowledge of issues related to selected issues in the field of tourism; sufficient skills in teamwork and in multimedia presentations.

sastisfactory (dst; 3,0): sufficient knowledge of issues related to selected issues in the field of tourism; sufficient skills in teamwork and in multimedia presentations.

unsatisfactory (ndst; 2,0): insufficient knowledge of issues related to selected issues in the field of tourism; insufficient skills in teamwork and in multimedia presentations.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-28
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: Rafał Dymczyk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie z notą
Ćwiczenia - Zaliczenie z notą

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-23
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: Rafał Dymczyk, Nadiia Reznik
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie z notą
Ćwiczenia - Zaliczenie z notą
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.
ul. Wieniawskiego 1
61-712 Poznań
tel: +48 61 829 4000
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)