Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Podstawy enologii. Chemia i mikrobiologia wina.

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 02-PENM Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Podstawy enologii. Chemia i mikrobiologia wina.
Jednostka: Wydział Chemii
Grupy: Wykłady monograficzne semestr zimowy (Chemia)
Punkty ECTS i inne: (brak)
zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: język polski
Skrócony opis:

1. Cytologia i taksonomia drożdży i winorośli.

2. Biochemia fermentacji alkoholowej i dróg metabolicznych drożdży.

3. Warunki wzrostu drożdży winnych.

4. Bakterie mleczanowe i ich metabolizm.

5. Bakterie octanowe.

6. Wykorzystanie SO2 w wytwarzaniu wina.

7. Metody uzupełniające efekt SO2.

8. Zbiór i wstępna obróbka winogron.

9. Różnice w produkcji wina białego i czerwonego.

10. Kwasy organiczne w winie.

11. Alkohole i inne lotne zw. organiczne.

12. Węglowodany.

13. Fenole i zw. organiczne zawierające azot.

14. Zw. aromatyczne.

15. Substancje koloidalne a klarowność wina.

16. Chemiczna natura nieprawidłowości w produkcji wina.

17. Metody oczyszczania i stabilizacji wina metodami fizycznymi i chemicznymi.

18. Dojrzewanie win czerwonych w beczkach i butelkach.

19. Zjawiska zachodzące podczas dojrzewania win.

20. Szampan i wina musujące.

Pełny opis:

Zapoznanie studentów z większością podstawowych procesów mikrobiologicznych i chemicznych zachodzących podczas produkcji wina. Szczególny nacisk położony jest na chemizm procesów poczynając od fermentacji alkoholowej, kończąc na procesach starzenia wina czerwonego w butelkach. Poza przedstawieniem podstawowych procesów chemicznych, wykład ma na celu zaznajomienie z "kulturą" wina , szczepami winorośli, pielęgnacją winnic i ochroną przed szkodnikami.

Efektem kształcenia ma być znajomość złożoności procesów podczas produkcji win gronowych poczynając od sadzonki winorośli do wina w beczce lub butelce. Ponadto ma służyć podniesieniu kultury spożywania wina.

Literatura:

1. P. Ribéreau-Gayon, D. Dubourdier, B. Donéche, A. Lonvaud, "Handbook of Enology" vol.1 and 2, Wiley & Sons Ltd, 2006

2. M. Montignac, "Magia Wina", Artvitae, 2005

3. R. Zienkiewicz, "Sztuka Wina", Almapress, 1996

4. Oprac. wieloautorskie, "Wino", Tandem Verlag GmbH, 2008

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.