Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Praktyki zawodowe

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 16-PZAW-LKEURP-11
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Praktyki zawodowe
Jednostka: Instytut Kultury Europejskiej
Grupy: Moodle - przedmioty Innych jednostek
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 6.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: język polski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Kierunek studiów:

komunikacja europejska - profil praktyczny

Poziom przedmiotu:

I stopień

Cele kształcenia:

Cele ogólne:


̶ zapoznanie studentów z organizacją i sposobem funkcjonowania wybranego zakładu pracy,


̶ rozwój studentów w zakresie wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych niezbędnych do właściwego wykonywania przyszłych obowiązków zawodowych zgodnych z kierunkiem studiów,


Cele szczegółowe:


̶ zapoznanie studentów ze specyfiką funkcjonowania wybranego zakładu pracy:

• podstawy prawne,

• przepisy wewnętrzne (statut, regulamin pracy),

• struktura organizacyjna,

• misja,

• strategia i zadania,

• system i zasady przepływu informacji,

• sposoby prowadzenia i obieg dokumentacji,

• mikro- i makrootoczenie,


- poznanie od strony praktycznej różnych aspektów pracy na stanowiskach zgodnych z kierunkiem studiów,


̶ praktyczne zastosowanie wiedzy zdobytej podczas realizacji programu studiów (integracja wiedzy teoretycznej i praktycznej),


̶ zdobycie przez studentów doświadczenia zawodowego, przygotowanie ich do samodzielnej pracy i brania odpowiedzialności za powierzone im działania,


̶ kształtowanie u praktykantów postawy zawodowej opartej na zaangażowaniu, budowaniu pozytywnych relacji interpersonalnych

i profesjonalizmie,


̶ rozwój kompetencji komunikacyjnych w wymiarze interpersonalnym, grupowym i społecznym,


̶ zdobycie doświadczenia w zakresie komunikacji pionowej i poziomej (komunikacja w organizacji),


̶ zaznajomienie praktykantów z rozwiązaniami technologicznymi służącymi do komunikacji elektronicznej,


̶ poznanie zasad komunikacji niewerbalnej obowiązujących w organizacji,


̶ zdobycie umiejętności praktycznych związanych z diagnozowaniem barier

i problemów komunikacyjnych oraz ich neutralizowaniem,


̶ nawiązanie przez studentów kontaktu z potencjalnymi pracodawcami,


̶ zebranie, za zgodą organizatora praktyk, materiałów i danych przydatnych

w procesie opracowywania pracy licencjackiej.


Rok studiów (jeśli obowiązuje):

I rok

Moduł zajęć/przedmiotu prowadzony zdalnie (e-learning):

nie

Wymagania wstępne w zakresie wiedzy, umiejętności oraz kompetencji:

Przed podjęciem praktyk student/studentka musi uzyskać zaliczenie

z przedmiotu przygotowanie do praktyk, który zgodnie z planem studiów jest realizowany w 2 semestrze (ćwiczenia, 15 h).


Student/studentka podejmujący/a praktyki zawodowe powinien/powinna spełniać poniższe wymagania wstępne:


- w zakresie wiedzy:


• zna i rozumie cele oraz zadania praktyk zawodowych,

• zna i rozumie zasady organizacji, realizacji i zaliczenia praktyk zawodowych,

• zna i rozumie prawa oraz obowiązki praktykanta,

• zna i rozumie regulamin praktyk zawodowych obowiązujący w IKE UAM,

• zna i rozumie podstawowe przepisy z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy,

• zna odpowiednie procedury w razie wystąpienia wypadku podczas realizacji praktyk zawodowych,



- w zakresie umiejętności:


• potrafi nawiązać kontakt z instytucją/zakładem pracy - potencjalnym organizatorem praktyk zawodowych, wie, jak komunikować się z jej/jego przedstawicielami,

• potrafi samodzielnie uzupełnić dokumentację potwierdzającą odbycie praktyk zawodowych,

• potrafi analizować i wyjaśniać podstawowe problemy związane z miejscem odbywania praktyki zawodowej,

• potrafi planować działania zawodowe, jest świadomy swoich mocnych

i słabych stron,


- w zakresie kompetencji społecznych:


• jest gotów/gotowa do poszerzania indywidualnych obszarów poznawczych,

• jest gotów/gotowa do współtworzenia relacji interpersonalnych w miejscu realizacji praktyk zawodowych,

• jest gotów/gotowa do podjęcia i prawidłowej realizacji praktyk zawodowych,

• jest gotów/gotowa do podejmowania działań zawodowych zleconych przez organizatora praktyk.



Informacja o tym, gdzie można zapoznać się z materiałami do zajęć:

Z materiałami do zajęć można zapoznać się w Bibliotece IKE UAM.


Regulamin praktyk jest dostępny na stronie http://ike.amu.edu.pl/studenci-2/praktyki/


Dodatkowe informacje na temat praktyk znajdują się na wskazanej stronie oraz w gablocie na I piętrze.

Metody prowadzenia zajęć umożliwiające osiągnięcie założonych EK:

Realizacja praktyk zawodowych, a w ich ramach m.in.:


- dyskusja,

- praca z tekstem,

- analiza przypadków,

- rozwiązywanie zadań,

- praca w grupach.

Nakład pracy studenta (punkty ECTS):

Realizacja praktyk zawodowych: 180 godz.


Liczba punktów ECTS: 6



Skrócony opis:

---

Pełny opis:

Student/studentka w ramach praktyk zostanie zapoznany/a z następującymi zagadnieniami:

1. Cele i zadania zakładu pracy (misja, strategia, działania).

2. Podstawy prawne funkcjonowania zakładu pracy.

3. Przepisy wewnętrzne obowiązujące w zakładzie pracy (regulamin, statut).

4. Struktura organizacyjna zakładu pracy.

5. Mikro- i makrootoczenie organizatora praktyk.

6. Sposoby prowadzenia i obieg dokumentacji.

7. Nowoczesne technologie i systemy stosowane przez organizatora praktyk.

8. Zasady i standardy współpracy wewnętrznej.

9. Komunikacja w organizacji.

10. Kompetencje miękkie w pracy zawodowej.

Literatura:

a) obowiązkowa:

Materiały zgodne z zaleceniami organizatora praktyk.

b) uzupełniająca:

Suchar M., Kariera i rozwój zawodowy, Gdańsk 2003.

Efekty uczenia się:

Po zakończeniu modułu i potwierdzeniu osiągnięcia EK student /ka:

- zna strukturę organizacyjną podmiotu, w którym odbył praktykę zawodową, obowiązujące w nim przepisy wewnętrzne, jego misję, strategię rozwoju oraz zakres podejmowanych działań,

- zna najważniejsze podstawy prawne oraz przepisy wewnętrzne regulujące funkcjonowanie zakładu pracy – organizatora praktyk,

- zna w stopniu podstawowym mikro- i makrootoczenie zakładu pracy - organizatora praktyk oraz mechanizmy oddziałujące na jego funkcjonowanie,

- zna metody prowadzenia i obiegu dokumentacji stosowane przez organizatora praktyk,

- zna system i zasady przepływu informacji stosowane przez organizatora praktyk,

- zna zasady komunikowania się w organizacji, w zróżnicowanym środowisku zawodowym,

- zna najważniejsze programy komputerowe wykorzystywane przez organizatora praktyk, rozwija umiejętność ich obsługi,

- potrafi w praktyce wykorzystać zdobytą wiedzę na temat komunikacji, uwzględniając jej aspekt kulturowy (komunikacja międzypokoleniowa, międzykulturowa itp.),

- potrafi komunikować się z pracownikami różnego szczebla (komunikacja pozioma i pionowa, komunikacja formalna i nieformalna),

- potrafi komunikować się za pomocą nowoczesnych rozwiązań technologicznych,

- potrafi w podstawowym zakresie diagnozować problemy, w tym komunikacyjne, występujące w środowisku zawodowym, podejmować próby ich wyjaśnienia i neutralizacji,

- potrafi włączyć się w pracę zespołu i aktywnie uczestniczyć w realizacji zadań,

- jest gotów/gotowa do wykonywania zadań w sposób profesjonalny i zgodnie

z zasadami etyki zawodowej,

- jest gotów/gotowa do współtworzenia relacji interpersonalnych w środowisku zawodowym,

- jest gotów/gotowa do podejmowania działań w wymiarze interpersonalnym, grupowym i społecznym,

- jest gotów/gotowa do poszerzania swoich kompetencji zawodowych

w zakresie wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych.

Metody i kryteria oceniania:

Metody oceniania:

- analiza dokumentacji (dziennik praktyk, karta praktyki),

- opinia opiekuna praktyk z ramienia zakładu pracy,

- metoda ankietowa.

*Zgodnie z § 11 regulaminu studenckich praktyk zawodowych, który obowiązuje w Instytucie Kultury Europejskiej UAM, zaliczenie praktyk odbywa się na podstawie złożonych przez studenta dziennika praktyk studenckich oraz karty praktyki. Dokumenty muszą zawierać podpis i pieczątkę imienną organizatora praktyk, który w ten sposób potwierdza fakt odbycia praktyki przez studenta. Student ma obowiązek złożyć pełnomocnikowi ds. praktyk studenckich dziennik praktyk studenckich i kartę praktyki w terminie wynikającym z planu studiów. Zaliczenia praktyk dokonuje pełnomocnik ds. praktyk studenckich po uprzedniej analizie dokumentacji oraz ankiety pozyskanej od studenta.

Praktyki zawodowe:

W wymiarze 180 godzin.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-03-01 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Praktyka, 180 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: Kamil Wasilkiewicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Praktyka - Zaliczenie
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.
ul. Wieniawskiego 1
61-712 Poznań
tel: +48 61 829 4000
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)