Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Podstawy dietetyki

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 11-PD-5SPZ-s
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Podstawy dietetyki
Jednostka: Wydział Studiów Edukacyjnych
Grupy: E-learning - przedmioty Wydziału Studiów Edukacyjnych
Moodle - przedmioty Szkoły Nauk Społecznych
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 4.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: język polski
Rodzaj przedmiotu:

fakultatywne

Kierunek studiów:

Promocja Zdrowia i Socjoterapia

Poziom przedmiotu:

II stopień

Cele kształcenia:

C1. Zapoznanie z procesem odżywiania człowieka ( morfologia i funkcja układu pokarmowego, przemiana materii i energii )

C2. Dostarczenie wiedzy i umiejętności z zakresu żywienia człowieka zdrowego na przestrzeni wszystkich okresów ontogenezy, także w aspekcie profilaktyki żywieniowej, promocji zdrowia i edukacji żywieniowej

C3. Wyposażenie w wiedzę i umiejętności z zakresu żywienia człowieka w wybranych schorzeniach ( szczególnie w cywilizacyjnych z zaburzeniami metabolizmu ustrojowego)

C4. Zapoznanie z problematyką zatruć i zakażeń pokarmowych oraz higieną żywienia.

Rok studiów (jeśli obowiązuje):

II rok

Moduł zajęć/przedmiotu prowadzony zdalnie (e-learning):

nie dotyczy

Wymagania wstępne w zakresie wiedzy, umiejętności oraz kompetencji:

brak

Informacja o tym, gdzie można zapoznać się z materiałami do zajęć:

bibliografia - poniżej ( Biblioteka Dwuwydziałowa)

Metody prowadzenia zajęć umożliwiające osiągnięcie założonych EK:

Metoda podająca – wykład

Metoda formująca/ oceniająca – ćwiczenia - indywidualna prezentacja opracowanego tematu na ocenę zaliczeniową


Nakład pracy studenta (punkty ECTS):

Godziny zajęć (wg planu studiów) z nauczycielem 30 g (W 15 ćw. 15)

Godziny pracy własnej studenta 30 godz

( czytanie wskazanej literatury przedmiotu - 5g

przygotowanie prezentacji zaliczeniowej - 15 g.,

przygotowanie do egzaminu - 10 g)

ECTS 2

Skrócony opis:

Zapoznanie z procesem odżywiania człowieka pod kątem anatomii, fizjologii i biochemii układu pokarmowego pokarmowego

Wyposażenie w wiedzę i umiejętności z zakresu żywienia człowieka zdrowego na przestrzeni wszystkich okresów ontogenezy, także w aspekcie profilaktyki żywieniowej, promocji zdrowia i edukacji żywieniowej

Dostarczenie wiedzy i umiejętności z zakresu żywienia człowieka w wybranych schorzeniach ( szczególnie w cywilizacyjnych zaburzeń metabolizmu ustrojowego)

Zapoznanie z problematyką zatruć i zakażeń pokarmowych oraz higieną żywienia

Pełny opis:

Zajęcia z przedmiotu mają na celu podanie wiedzy, wykształcenie umiejętności i nawyków oraz kompetencji zawodowych a także osobistych w zakresie diagnozowania stanu odżywienia, sposobu odżywiania, w różnych grupach wiekowych osób zdrowych ( dietoprofilaktyka) oraz w wybranych schorzeniach (głównie tzw, cywilizacyjnych - globalnych - dietoterapia).

Uwrażliwienie na post prawdy dotyczące tej problematyki, zamieszczane w mass mediach (denializm - podyktowany komercją, anty - etyczny).

Wyposażenie w umiejętności oceny własnego stanu odżywienia, ewent.niedoborów żywieniowych ( jakościowych) i skonstruowania osobistych zaleceń żywieniowych (jadłospis dobowy i dekadowy).

Literatura:

Żywienie człowieka T.I i II, Red. J. Gawęcki, L. Hryniewiecki. M. Grzymisławski. PWN, Warszawa, 2007

Żywienie u progu i schyłku życia. Red. J.Gawęcki, W.Roszkowski. Wyd.Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2013

Somatyczne powikłania otyłości. Red. A. Basdevant. Wyd. Server. Warszawa 1994

Kunachowicz H. i wsp. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wyd. PZWL. Warszawa 2011

Szewczyński J., Z. Skrodzka. Higiena żywienia. PZWL. Warszawa 1994

Efekty uczenia się:

Posiada wiedzę nt. regulacji metabolizmu w organizmie człowieka, szczególnie w zaburzeniach metabol

Definiuje podstawowe zjawiska i procesy biologiczne w organizmie człowieka

Potrafi dokonać oceny sposobu żywienia w zakresie dietoprofilaktyki i dietoterapii głównie schorzeń cywilizacyjnych , prowadzi edukację prozdrowotną

Samodzielnie dokonuje krytycznej i korygującej samooceny stanu odżywienia z wykorzystaniem antropometrii i wywiadu

Ma wiedzę w zakresie higieny żywienia i żywności

Metody i kryteria oceniania:

Metoda podająca – wykład

Metoda formująca/ oceniająca – ćwiczenia - indywidualna prezentacja opracowanego tematu na ocenę zaliczeniową

Praktyki zawodowe:

nie dotyczy

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-03-01 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Weronika Klon, Jolanta Twardowska-Rajewska, Katarzyna Waszyńska
Prowadzący grup: Jolanta Twardowska-Rajewska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Konwersatorium - Zaliczenie z notą
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)

Okres: 2024-02-26 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Daria Hejwosz-Gromkowska
Prowadzący grup: Daria Hejwosz-Gromkowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Konwersatorium - Zaliczenie z notą
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.
ul. Wieniawskiego 1
61-712 Poznań
tel: +48 61 829 4000
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)