Podstawy dietetyki
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 11-PD-5SPZ-s |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy dietetyki |
Jednostka: | Wydział Studiów Edukacyjnych |
Grupy: |
E-learning - przedmioty Wydziału Studiów Edukacyjnych Moodle - przedmioty Szkoły Nauk Społecznych |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
4.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | język polski |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywne |
Kierunek studiów: | Promocja Zdrowia i Socjoterapia |
Poziom przedmiotu: | II stopień |
Cele kształcenia: | C1. Zapoznanie z procesem odżywiania człowieka ( morfologia i funkcja układu pokarmowego, przemiana materii i energii ) C2. Dostarczenie wiedzy i umiejętności z zakresu żywienia człowieka zdrowego na przestrzeni wszystkich okresów ontogenezy, także w aspekcie profilaktyki żywieniowej, promocji zdrowia i edukacji żywieniowej C3. Wyposażenie w wiedzę i umiejętności z zakresu żywienia człowieka w wybranych schorzeniach ( szczególnie w cywilizacyjnych z zaburzeniami metabolizmu ustrojowego) C4. Zapoznanie z problematyką zatruć i zakażeń pokarmowych oraz higieną żywienia. |
Rok studiów (jeśli obowiązuje): | II rok |
Moduł zajęć/przedmiotu prowadzony zdalnie (e-learning): | nie dotyczy |
Wymagania wstępne w zakresie wiedzy, umiejętności oraz kompetencji: | brak |
Informacja o tym, gdzie można zapoznać się z materiałami do zajęć: | bibliografia - poniżej ( Biblioteka Dwuwydziałowa) |
Metody prowadzenia zajęć umożliwiające osiągnięcie założonych EK: | Metoda podająca – wykład Metoda formująca/ oceniająca – ćwiczenia - indywidualna prezentacja opracowanego tematu na ocenę zaliczeniową |
Nakład pracy studenta (punkty ECTS): | Godziny zajęć (wg planu studiów) z nauczycielem 30 g (W 15 ćw. 15) Godziny pracy własnej studenta 30 godz ( czytanie wskazanej literatury przedmiotu - 5g przygotowanie prezentacji zaliczeniowej - 15 g., przygotowanie do egzaminu - 10 g) ECTS 2 |
Skrócony opis: |
Zapoznanie z procesem odżywiania człowieka pod kątem anatomii, fizjologii i biochemii układu pokarmowego pokarmowego Wyposażenie w wiedzę i umiejętności z zakresu żywienia człowieka zdrowego na przestrzeni wszystkich okresów ontogenezy, także w aspekcie profilaktyki żywieniowej, promocji zdrowia i edukacji żywieniowej Dostarczenie wiedzy i umiejętności z zakresu żywienia człowieka w wybranych schorzeniach ( szczególnie w cywilizacyjnych zaburzeń metabolizmu ustrojowego) Zapoznanie z problematyką zatruć i zakażeń pokarmowych oraz higieną żywienia |
Pełny opis: |
Zajęcia z przedmiotu mają na celu podanie wiedzy, wykształcenie umiejętności i nawyków oraz kompetencji zawodowych a także osobistych w zakresie diagnozowania stanu odżywienia, sposobu odżywiania, w różnych grupach wiekowych osób zdrowych ( dietoprofilaktyka) oraz w wybranych schorzeniach (głównie tzw, cywilizacyjnych - globalnych - dietoterapia). Uwrażliwienie na post prawdy dotyczące tej problematyki, zamieszczane w mass mediach (denializm - podyktowany komercją, anty - etyczny). Wyposażenie w umiejętności oceny własnego stanu odżywienia, ewent.niedoborów żywieniowych ( jakościowych) i skonstruowania osobistych zaleceń żywieniowych (jadłospis dobowy i dekadowy). |
Literatura: |
Żywienie człowieka T.I i II, Red. J. Gawęcki, L. Hryniewiecki. M. Grzymisławski. PWN, Warszawa, 2007 Żywienie u progu i schyłku życia. Red. J.Gawęcki, W.Roszkowski. Wyd.Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2013 Somatyczne powikłania otyłości. Red. A. Basdevant. Wyd. Server. Warszawa 1994 Kunachowicz H. i wsp. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wyd. PZWL. Warszawa 2011 Szewczyński J., Z. Skrodzka. Higiena żywienia. PZWL. Warszawa 1994 |
Efekty uczenia się: |
Posiada wiedzę nt. regulacji metabolizmu w organizmie człowieka, szczególnie w zaburzeniach metabol Definiuje podstawowe zjawiska i procesy biologiczne w organizmie człowieka Potrafi dokonać oceny sposobu żywienia w zakresie dietoprofilaktyki i dietoterapii głównie schorzeń cywilizacyjnych , prowadzi edukację prozdrowotną Samodzielnie dokonuje krytycznej i korygującej samooceny stanu odżywienia z wykorzystaniem antropometrii i wywiadu Ma wiedzę w zakresie higieny żywienia i żywności |
Metody i kryteria oceniania: |
Metoda podająca – wykład Metoda formująca/ oceniająca – ćwiczenia - indywidualna prezentacja opracowanego tematu na ocenę zaliczeniową |
Praktyki zawodowe: |
nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-03-01 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Konwersatorium, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Weronika Klon, Jolanta Twardowska-Rajewska, Katarzyna Waszyńska | |
Prowadzący grup: | Jolanta Twardowska-Rajewska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Konwersatorium - Zaliczenie z notą Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Konwersatorium, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Daria Hejwosz-Gromkowska | |
Prowadzący grup: | Daria Hejwosz-Gromkowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Konwersatorium - Zaliczenie z notą Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.